Det er ikke unormalt, at man ved lange spillefilm oplever afbrydelser af pauser i form af reklamer. For nogen er det en velkommen afbrydelse for at fylde snackskålene op eller træde af på naturens vegne, for andre er det en pestilens. Forestil dig nu at se en hel spillefilm tre minutter ad gangen - og ikke nok med det: Hvert klip er redigeret med et filter eller en effekt. Det kræver en helt særlig begejstring for at se en bestemt film på den måde for at det skal blive et hit. Alligevel er der på mediet TikTok begyndt at blive delt film ulovligt på denne måde, og for at mediet ikke skal fange, at der er tale om en helt opdelt spillefilm, bliver hvert klip redigeret.
Det er ulovligt at dele film på sociale medier jf. deres regler imod deling af indhold med ophavsret. Dette tages tilsyneladende ikke så tungt af flere af mediets brugere, der flittigt deler film og serier, der ellers normalt er beskyttet af ophavsretten. Men hvorfor overhovedet vælge at dele en hel film i så korte små klip?
“Når du sidder og scroller på TikTok, kan der pludselig dukke en central scene fra en film op. Den ender ofte med en naturlig cliffhanger, der måske får dig til at klikke videre for at se næste klip. Det er en ny måde at streame på,” siger Mathias Poulsen, partner i content bureauet Små Film, til DR.
Forsker i Afdelingen for Medievidenskab og Journalistik på Aarhus Universitet, Amanda Mouritsen, har været i færd med at undersøge den nye trend med de ulovlige små klip. “Af de profiler, jeg har undersøgt, udgør cirka en femtedel af det indhold, de bliver præsenteret for, videoer der ikke er skabt af TikTok-brugerne selv. Og det er typisk fra serier og film,” fortæller hun.
De mange små klip får ikke lov at ligge længe og bliver fjernet straks hvis de bliver opdaget af TikTok. Alligevel er der mange måder man kan snyde algoritmen på. Både ved at ændre på titlen, lægge musik hen over klippet eller benytte andre filtre. Det kan hurtigt minde om en massakre på den originale film, hvilket Henrik Højer, lektor på VIA University College og ekspert i film og streaming uddyber;
“Man kan ikke bebrejde filmskaberne, hvis de synes, at der er tale om en maltraktering af deres værk, deres intention og de kreative valg, de har truffet. Derudover går det sandsynligvis udover forretningen.”
Det giver dog samtidig anledning til at tage måden vi ser film på op til overvejelse. Normalt når man ser film, foregår det passivt, hvor man som betrager ikke interagere med filmen eller har indflydelse på handlingen. Ved at dele film op, mixe dem med hinanden, give mulighed for live kommentering eller at sætte sit eget kreative præg på en bestemt scene, bliver filmen pludselig til en kreativ legeplads af muligheder.
“Jeg tror, at interessen for at se de her klip kommer af, at man kan kommentere undervejs. Det kan give en fællesskabsfølelse at se, hvad andre kommenterer på de scener, man synes er mest interessante,” forklarer Mathias Poulsen.