Frygter forgiftning: Flere sjældne danske rovfugle døde

22/09/2020

Christian Granhøj Skouboe

Fire havørne og en rød glente er nu fundet døde i samme område på Tåsinge. Foto: Shutterstock
Nu er endnu tre havørne fundet døde.

Mest læste i dag

Ikke langt fra Valdemar Slot på Tåsinge blev der så sent som i sidste uge fundet en død havørn. Ørnen lå død lige under sin rede, så mistanken gik straks på, om den var blevet forgiftet. Mandag aften i denne uge blev der fundet flere døde fugle. Denne gang var det tre havørne, der blev fundet døde i samme område. Det har overbevist Dansk Ornitologisk Forening fuldstændigt. Hos foreningen er man ikke i tvivl om, at de store fugle er blevet forgiftet. Det fortæller TV2 Fyn.

Det var en lokal fotograf, der ofte færdes i områdets natur, der fattede mistanke. Efter ikke at have set ørnene i en rum tid, gik fotografen en tur i området, og gjorde her det triste fund. Det vurderes, at ørnene har været døde en måneds tid, oplyses det. 

Endnu en sjælden fugl forgiftet

Havørnen er Nordeuropas største rovfugl, og med sit gigantiske vingefang er fuglen imponerende at skue. I 2015 var der omkring 72 ynglepar i Danmark. Nu er der altså lidt flere, og det har rystet både den tidligere skytte på Valdemar Slot og Dansk Ornitologisk Forening. Der findes forgående tilfælde, hvor der er blevet lagt forgiftet kød ud i naturen, når rovfulgene spiser kødet så optager de giften i deres system. Det mistænker man også er sket på Tåsinge. 

"Når man så kommer ud og oplever, at der ligger tre døde havørne lige under en rede, så er det jo helt sikkert en forældrefugl, der har fundet et forgiftet bytte og har været oppe og fodre ungerne," siger medlem Poul Rasmussen fra Dansk Ornitologisk Forening på Fyn.

Det er imidlertid ikke første gang, at noget lignende sker i området. I maj blev en rød glente fundet død i samme område. Efterfølgende blev glenten undersøgt og prøverne viste, at den havde indtaget et stærke giftstof "carbuforan". Den første af de nu i alt fire døde havørne er kørt til undersøgelse på Danmarks Tekniske Universitet, hvor dødsårsagen forhåbentligt kan blive slået fast. 

 

Anbefalet til dig