Sipineq+, Grønlands spritnye LGBT+-forening, kunne den 9. marts fejre sit første år. Med udgangspunkt i et særegent stykke af inuitkulturen – troen på at mennesker kunne skifte køn i tidlig alder – har foreningen arbejdet utrætteligt med at fremme forståelsen og anerkendelsen af kønsdiversitet i det grønlandske samfund. Det skriver Avisen Danmark.
Foreningens forperson, Qillaq Olsen, deler fra Nuuk hvordan Sipineq+ har opnået bemærkelsesværdige fremskridt. "Der er sket ret meget, siden vores forening blev stiftet for et år siden," reflekterer han. Foreningen har modtaget Danish Rainbow Award for sit arbejde med at fremme mangfoldighed og har været en drivkraft bag opdateringen af den grønlandske ordbog med ord, der afspejler en bredere forståelse af køn og seksualitet.
Denne sproglige opdatering, der inkluderer 136 nye ord, er en brobygning mellem to kulturer og et skridt mod en dybere forståelse inden for det grønlandske samfund. "Det går ud på, at vi gerne vil kunne udtrykke os på vores eget sprog," forklarer Olsen.
En væsentlig juridisk sejr for foreningen er anerkendelsen af medmoderskab, der sikrer, at kvinder i et partnerskab opnår de samme rettigheder som biologiske forældre, inklusiv barselsret. Dette er et kæmpe skridt fremad for ligestilling i Grønland, hvor det tidligere kun var biologiske forældre, der havde forældrerettigheder.
Selvom der er opnået betydelige fremskridt, er der stadig udfordringer at overkomme. Diskrimination og mobning er fortsat et problem, særligt i skolerne, og der er en manglende anerkendelse af medfædre og tilgængelighed af sundhedstjenester for transkønnede.
Foreningen har banet vejen for en ny æra af inklusion og ligestilling i Grønland, men arbejdet fortsætter. I en tid hvor kulturel og juridisk anerkendelse af kønsdiversitet er mere presserende end nogensinde, er Sipineq+’s indsats et lyspunkt for alle dem, der søger at blive forstået og accepteret for præcis, hvem de er.