Næsten hver tredje dansker synes, det er svært at spørge dem, de kender, om de føler sig ensomme.
Lige så mange fortæller, at de er i tvivl, om det er ubehageligt at blive spurgt, om man er ensom.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Røde Kors.
Ifølge Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors i Danmark, må vi ikke lade tabuet og berøringsangsten stå i vejen. Vi skal turde at spørge ind.
”Alt for mange føler sig ensomme. Det, bliver vi simpelthen nødt til at gøre noget ved som samfund. Ikke mindst fordi tallene nærmest er eksploderet under corona. Vi skylder hinanden at tage det første skridt og turde spørge ind til andres ensomhed. Vi skal blive meget bedre til at tage hul på den svære samtale og nedbryde de tabuer, vi ved, der er omkring at føle sig ensom,” siger Anders Ladekarl.
Skal nedbrydes
Lige nu sætter Ældre Sagen, Ungdommens Røde Kors, Mary Fonden og Røde Kors sammen fokus på at bryde tabuet omkring ensomhed med en fælles kampagne.
For den nye undersøgelse viser også, at 60 procent af dem, der føler sig ensomme ville ønske, at andre var bedre til at tale med dem om ensomhed.
”Selvom ensomhed er blevet mere udbredt – særligt under corona – er det stadig rigtig svært for mange at tale åbent om det. Hvis vi skal komme ensomheden til livs, skal vi have nedbrudt berøringsangsten. Vi skal derhen, hvor den, der føler sig ensom, kan sige det højt, og hvor alle tør spørge åbent ind til om klassekammeraten, kollegaen eller naboen føler sig ensom,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Derfor ønsker organisationerne sammen at gå ind i kampen mod den stigmatisering, der gør det svært for os at snakke om ensomhed. For det kræver en indsats både politisk og fra den enkelte.
”Ensomhed er en frygtelig følelse, der rammer stadig flere i vores samfund. Ensomhed medfører mistrivsel og sygdom, og ingen andre problemer berøver danskerne for så mange gode leveår som ensomhed. Men vi kan gøre noget ved det. Alle sammen. Både politikerne på Christiansborg og hver enkelt af os. Lad os nu række ud, så alle kan føle sig som del af et fællesskab. Det er dét, denne kampagne handler om,” siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.
Derfor håber de fire organisationer, at kampagnen kan sætte gang i den vigtige snak om ensomhed, der er brug for i Danmark lige nu – og som der også er brug for på længere sigt. For allerede før corona, følte flere end 380.000 danskere sig alvorligt ensomme. Ensomhed er derfor et problem, vi også fremover vil skulle forholde os til.
Kampagnen er støttet med midler fra en af coronahjælpepakkerne på socialområdet.
Nøgletal fra undersøgelsen.
- Næsten hver tredje dansker er enige eller meget enige i, at de synes, det er svært at spørge mennesker, de kender, om de føler sig ensomme (30 procent)
- 31 procent svarer, at de enige eller meget enige i udsagnet om, at de er i tvivl, om det er ubehageligt for mennesker, de kender, hvis de spørger ind til, om de føler sig ensomme
- Næsten halvdelen af de adspurgte (47 procent) er enige eller meget enige i, at de gerne vil være bedre til at tale om ensomhed
- 44 procent af dem, der føler sig ensomme, oplever, at andre mennesker har svært ved at tale med dem om ensomhed, og hele 60 procent ville ønske, at andre mennesker var bedre til at tale med dem om ensomhed
Undersøgelsen er gennemført som en telefonbaseret undersøgelse ved brug af Voxmeters CATI-system (Computer Assisted Telephone Interview) blandt de tilfældigt udvalgte respondenter. Data er indsamlet efter nationalt repræsentative kvoter på køn, aldersgrupper og region. Der er indsamlet data fra 2.010
nationalt repræsentative respondenter.