Må man bruge egen kuglepen og sætte en cirkel om sit valg? Sådan sættes krydset rigtigt

15/11/2021

Julie Møller

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.
Hvis du vil have din stemme til at tælle med ved valget til kommuner og regioner, så skal du sikre dig, at din stemme ikke er ugyldig.

Mest læste i dag

For fire år siden var 10.973 stemmer til kommunalvalget ugyldige - uden at der var tale om blanke stemmer.

Det er nemlig ikke ligegyldigt, om du sætter en cirkel eller et kryds på din stemmeseddel.

“Det første, du skal huske, er at bruge de to stemmesedler, du får udleveret på dit valgsted. Når du har dem i hånden og er kommet ind i stemmeboksen, skal du blot sætte et kryds på hver seddel. Det skal tages meget bogstaveligt. Et kryds kan dog enten være et ”X” eller et ”+”. Men det dur ikke at skrive et bogstav, en cirkel eller en smiley,” oplyser Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

I Danmark er der stemmehemmelighed. Det betyder, at stemmen ikke må kunne genkendes ved optællingen. Derfor må der ikke være tegnet på stemmesedlen, og det er heller ikke tilladt at skrive navnet på den, man vil stemme på. Stemmesedlen må heller ikke være revet itu.

Må man bruge sin egen kuglepen?

I disse coronatider er der nok flere, der overvejer at medbringe sin egen kuglepen eller blyant - og det må man godt. Men reglen om særpræg betyder, at der ikke må være sat kryds med en særlig genkendelig skriftfarve, for eksempel en guldtusch.

Har du sat krydset forkert?

Hvis du skriver forkert eller kommer til at rive stemmesedlen i stykker, kan du bede en medarbejder på valgstedet om en ny stemmeseddel. Men det er selvfølgelig kun muligt, hvis du ikke allerede har lagt den i stemmekassen, understreger Indenrigs- og Boligministeriet.

 



 

Anbefalet til dig