Sandheden bag syv myter om Coronavirus

19/03/2020

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
På trods af hvad du måske ser online, kan det at spise hvidløg og drikke vand ikke beskytte dig mod at blive syg.

Mest læste i dag

Der er flere ting, vi ved kan beskytte folk mod at få eller overføre den nye coronavirus: vaske dine hænder med sæbe i 20 sekunder ofte, rengøre overflader i dit hjem med desinficerende produkter og social isolering. Men ifølge opslag på mange sociale medier er der mange flere måder at beskytte dig selv på.

Længe inden coronaviruset blev udnævnt til en pandemi af WHO, begyndte folk at dele alle mulige tvivlsomme råd om, hvordan du beskytter dig mod at blive inficeret. De fleste råd er enten faktuelle forkerte eller direkte farlige. Det har nået det punkt, hvor Facebook forsøger at forbyde annoncer, der promoverer falske coronavirus-kurer.

I et forsøg på at adskille fup fra fakta har cnet.com lavet en liste med sandheden bag syv corona-myter

1. Myte: Hvis du kan holde vejret i 10 sekunder, har du ikke coronavirus.

Ideen bag denne myte er, at hvis nogle er inficeret med coronavirus og oplever problemer med at trække vejret, vil 50% af deres lunger have lungefibrose - en lungesygdom, der forårsager uoprettelig ar-dannelse i lungevævet.

Et opslag på nettet siger, at hvis du kan holde vejret i 10 sekunder - uden at føle, at du er nødt til at gispe efter luft eller en tæthed i brystet - så har du ikke lungefibrose, og du er sandsynligvis ikke inficeret med coronavirus.

Denne falske myte er blevet delt overalt på sociale medier, herunder af skuespillerinde Debra Messing, der offentliggjorde den på en nu-slettet Instagram-historie. Der er endda rapporter om, at rådene kom fra Stanford University, men det er helt falsk ifølge universitetet.

Sandheden bag:

Selvom det er muligt for coronavirus at forårsage fibrose, er det ikke en passende hjemme-test at holde vejret for at tjekke, om du har lungeskader. For at få en korrekt diagnose, har du brug for en række test udført af din læge. Og hvis du har svært ved at trække vejret fra coronavirus eller noget andet, skal du ringe til din læge.

2. Myte: Drik vand – det vil skylde virusen ud af din mund.

I ovennævnte myte hedder det sig, at du skal drikke vand hvert 15. minut, fordi selv hvis coronavirus kommer ind i din mund, kan vand og andre væsker skylle det ned i din mave, hvor det ikke kan overleve på grund af din mavesyre. Det siger, at hvis du ikke drikker vand ofte nok, vil coronavirus komme i dine luftveje og derefter ind i dine lunger.

Et andet opslag, der er delt rundt på de sociale medier hævder, at du kan "fjerne" virussen fra halsen ved at gurgle med varmt vand og salt eller eddike.

Sandheden bag:

Det er altid smart at være godt hydreret, uanset om du er syg eller ikke. Men ifølge WHO er der ingen beviser for, at vand kan beskytte dig mod at få coronavirus. Heller ikke gurglen med saltvand eller eddike kan holde dig fra at blive smittet. Og i samme ånd beskytter du heller ikke næse mod virusen ved at bruge saltvandspray.

 

3. Myte: Virusen vil forsvinde, når vejret bliver varmere

Ved en demonstration den 9. marts fortalte den amerikanske præsident Donald Trump sine tilhængere, at coronaviruset vil forsvinde i april, når vejret i USA bliver varmere.

Sidste måned blev han også citeret, idet han sagde, at virussen ville være væk i april, og at "varmen generelt dræber denne type virus.” Det han henviser til, er ideen om, at varmere vejr vil dræbe virusen og dermed hjælpe med at minimere dens spredning.

Sandheden bag:

Ifølge WHO kan coronavirus overføres i alle områder af kloden, inklusiv varmere klima. Den forsvinder ikke bare på den nordlige halvkugle, når vejret bliver varmere i foråret og sommeren, siger eksperter. Vi ved endnu ikke, om COVID-19 er en sæsonbetonet virus som influenza. Hvis den er vil det betyde, at den mister evnen til at inficere celler, når temperaturen stiger.

4. Myte: En ansigtsmaske vil beskytte dig mod coronavirusen.

I begyndelsen af coronavirusudbruddet løb folk ud for at købe kirurgiske ansigtsmasker. Tanken var, at disse masker kunne forhindre virussen i at komme ind i dine luftveje.

Sandheden bag:

Kirurgiske masker kan ikke blokere vira igennem luften. De er specifikt designet til at forhindre, at væsker fra en andens hoste eller nyser kommer ind i munden og næsen, eller forhindrer, at væske fra dine hoste og nyser kommer ind i andres luftveje.

Åndedrætsmasker kan blokere luftbårne vira fra at komme ind i munden eller fange vira fra din krop for at forhindre dem i at sprede sig i luften - men du skal ikke bruge en, medmindre du tror, ​​at du er blevet inficeret af eller viser symptomer på coronavirus og ønsker at beskytte andre mod at blive inficeret.

5. Myte: Hvidløg og krydderier vil kurere eller beskytte dig mod coronavirus.

Hvidløg siges at hjælpe med at øge dit immunsystem, og på grund af dette har der været rygter, der cirkulerer online om, at det også kunne forhindre en coronavirus-infektion. Et opslag oplyser, at hvidløg er særlig nyttigt, hvis du koger det og drikker det vand, der er tilbage.

Nogle indlæg på sociale medier hævder også, at brygning af te fra urter kan beskytte børn mod at få coronavirus.

Sandheden bag:

Selvom hvidløg er godt for dit immunsystem, kan det ifølge WHO ikke beskytte dig mod at blive inficeret med coronavirus. Det samme gælder DIY-urtete.

6. Myte: 5G var årsag til Coronavirus

Den næste generation af trådløst internet, 5G, har givet anledning til kontroverser i hele verden. Folk har udtrykt bekymring for, at radiosignalerne som 5G-anvendelser kan forårsage kræft og andre sundhedsmæssige problemer. Så det er ikke så overraskende, at folk nu beskylder coronavirus-pandemien på 5G.

Sandheden bag:

5G er ikke ansvarlig for at forårsage coronavirus. Coronavirus har eksisteret i årtier, længe før fremkomsten af ​​de trådløse netværk, vi har i dag. Der er heller ikke nogen dokumenteret forbindelse mellem mobiltelefoner med 5G og kræft - de producerer ikke den slags energi, der direkte skader celler.

 

 

7. Myte: At gnide sig ind i alkohol eller blegemiddel vil beskytte dig.

Da butikkerne begyndte at løbe tør for håndsprit, ledte folk efter andre måder at beskytte sig selv, herunder ved at sprøjte rengøringsmidler på deres kroppe eller tøj.

Sandheden bag:

WHO siger at sprøjtning af blegemiddel eller alkohol på din krop kan skade dine slimhinder og samtidig vil det helt sikkert ikke beskytte dig mod at få coronavirus. Og du bør bestemt ikke drikke alkohol eller blegemiddel for at beskytte dig selv - at gøre det kan forårsage alvorlige sundhedsmæssige problemer og endda død.

Anbefalet til dig