Nordea står nu over for alvorlige anklager om omfattende brud på hvidvaskloven. National enhed for Særlig Kriminalitet har nemlig løftet sløret for tiltalen, som involverer et netværk af transaktioner på svimlende høje beløb.
Det skriver Ekstra Bladet.
Sagen så første gang dagens lys i 2016, da Finanstilsynet med et brag politianmeldte Nordea for massive overtrædelser af hvidvaskloven. Daværende Statsadvokat for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) gik ind i sagen, og nu, flere år senere, er Nordea altså blevet anmeldt for brud på hvidvaskloven.
Ifølge NSK har Nordea i perioden fra 2012 til 2015 brudt reglerne og undladt at undersøge mistænkelige russiske transaktioner ordentligt. Samtidig har banken ignoreret klare advarsler om tvivlsomme overførsler til vekselkontorer i hjertet af København. Summen af disse transaktioner løber op i svimlende 26 milliarder kroner.
Chefjurist i Nordea Danmark, Anders Holkmann Olsen, er dog ikke enig i den vurdering som National enhed for Særlig Kriminalitet har lavet og udtaler følgendende i en pressemeddelelse:
”Vi er ærgerlige over, at sagen skal for retten. Nordea har flere gange tidligere erkendt, at der dengang var mangler i vores systemer og processer til at bekæmpe økonomisk kriminalitet; det undskylder vi for, og vi har flere gange sagt, at vi forventede at modtage en bøde. Men vi er ikke enige i National enhed for Særlig Kriminalitets vurdering af sagen,” siger Anders Holkmann Olsen og uddyber:
”Kernen er, at der er tale om en gammel sag, som i visse tilfælde går mere end ti år tilbage, og som nu bl.a. vurderes på grundlag af efterfølgende lovgivning. Som nævnt tidligere har vi forventet at modtage en bøde, men efter vores vurdering bør sagen afgøres på grundlag af retstilstanden på det relevante tidspunkt – en holdning, som vi bl.a. understøttes i af tre førende advokatkontorers særskilte juridiske vurderinger.”