Tag forholdsreglerne seriøst, før det er for sent.
Lige nu læser andre
Sommeren har ikke kun budt på sol og grillmad – for flere danskere har også betydet en ubehagelig omgang maveinfektion.
Nye tal fra Statens Serum Institut viser en stigning i antallet af sygdomstilfælde med campylobacter, en bakterie der oftest findes i kyllingekød.
I 2024 blev der registreret 5546 tilfælde, hvilket er en stigning i forhold til 5186 året før.
Symptomerne spænder fra diarré til feber og generel utilpashed, og smitten opstår typisk, når saften fra råt kød rammer mad, der er klar til at spise.
Køkkenet som smittekilde
Ifølge Fødevarestyrelsen er forbrugerne selv en vigtig brik i kampen mod bakterien.
Læs også
“Husk de gode råd om køkkenhygiejne – især er det vigtigt at håndtere råt kød helt adskilt fra spiseklare madvarer og at gennemstege kyllingekødet,” siger sektionsleder Sørine Quaade Møller ifølge TV 2.
Under coronapandemien faldt antallet af tilfælde markant til omkring 3700 om året, men siden er tallene steget igen og ligger nu tilbage på samme niveau som før krisen.
Forskere leder efter løsningen
Siden 2022 har en national handlingsplan forsøgt at bremse udviklingen.
Planen er skabt i samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og brancheorganisationer, men udfordringen er fortsat stor.
“Kyllingekød er fortsat en stor smittekilde til campylobacterinfektioner i Danmark og for at beskytte folkesundheden, er det vigtigt at udvikle nye løsninger, der reducerer campylobacter betragteligt,” siger seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet, Brian Lassen.
Læs også
Der forskes blandt andet i nye fodertilsætningsstoffer, bedre køleteknologier og mere avancerede emballageløsninger, der kan mindske bakteriernes overlevelse.
Avanceret overvågning
Et af de vigtigste redskaber i indsatsen er helgenomsekventering, en metode hvor bakteriernes DNA kortlægges.
Ved at sammenligne bakterietyper i patienter og fødevarer kan myndighederne hurtigere identificere smittekilderne, og dermed stoppe udbrud i opløbet.
Trods indsatsen viser tallene dog, at campylobacter stadig er en af de mest sejlivede udfordringer for fødevaresikkerheden i Danmark.