Nyt studie advarer: Lungekræft forbundet med fødevarer, der udgør 'stor del af den gennemsnitlige kost'

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er fødevarer, der udgør en stor del af den gennemsnitlige i kost i flere lande - og det er selvsagt dårlige nyheder.

Lige nu læser andre også

Ultraforarbejdede fødevarer fyldt med konserveringsmidler, tilsætningsstoffer og smagsforstærkere er blevet kædet sammen med en øget risiko for lungekræft.

I lande som Storbritannien og USA udgør ultraforarbejdede fødevarer (UPF'er) mere end halvdelen af den gennemsnitlige kost, men også i Danmark bliver disse fødevarer indtaget i stor stil. Det drejer sig bl.a. om færdigretter, fastfood og sodavand.

Et tidligere BMJ-studie fra 2024 koblede UPF'er til 32 skadelige helbredseffekter, herunder øget risiko for hjertesygdom, kræft, type 2-diabetes, dårlig mental sundhed og tidlig død.

Nu er indtag af UPF'er blevet kædet direkte sammen med lungekræft, hvilket er den mest almindelige kræftform i verden ifølge World Cancer Research Fund.

I 2020 blev der ifølge forskerne bag et studie offentliggjort i tidsskriftet Thorax registreret omkring 2,2 millioner nye tilfælde og 1,8 millioner dødsfald på verdensplan som følge af sygdommen.

Men at begrænse indtaget af disse fødevarer kan muligvis hjælpe med at reducere den globale byrde fra sygdommen, mener forskerne.

Selvom der ikke findes en præcis definition på UPF'er, er det typisk fødevarer, der har gennemgået flere industrielle processer, indeholder lange lister af tilsætningsstoffer og konserveringsmidler og er klar til at spise eller opvarme.

Forskerne benyttede data fra det amerikanske Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial, som omfattede 155.000 deltagere i alderen 55 til 74 år, der blev tilfældigt fordelt til enten en screenings- eller sammenligningsgruppe mellem november 1993 og juli 2001.

Kræftdiagnoser blev fulgt frem til slutningen af 2009 og dødsfald frem til udgangen af 2018. I alt 101.732 personer (50.187 mænd og 51.545 kvinder med en gennemsnitsalder på 62), der havde udfyldt et kostspørgeskema ved indgang til forsøget, blev inkluderet.

Fødevarerne blev kategoriseret som: uforarbejdede eller minimalt forarbejdede; med forarbejdede ingredienser; forarbejdede; eller ultraforarbejdede.

Forskerne fokuserede særligt på UPF'er som creme fraiche, flødeost, is, frozen yoghurt, friturestegt mad, brød, bagværk, salte snacks, morgenmadsprodukter, instant nudler, færdiglavede supper og saucer, margarine, slik, sodavand, sødet frugtdrik, færdigkøbte burgere, hotdogs og pizza.

De tre mest udbredte UPF'er var pålæg (11 procent), sukkerfri eller koffeinholdig sodavand (lidt over 7 procent) og koffeinfri sodavand (næsten 7 procent).

Deltagerne blev fulgt i 12 år, og i denne periode blev der diagnosticeret 1.706 nye tilfælde af lungekræft, herunder 1.473 tilfælde af ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) og 233 af småcellet lungekræft (SCLC). Det skriver The Independent.

Efter justering for faktorer som rygning og generel kostkvalitet, viste det sig, at de deltagere, der spiste flest UPF'er, havde 41 procent højere risiko for at få lungekræft end dem, der spiste færrest. De havde samlet set 37 procent højere risiko for NSCLC og 44 procent højere risiko for SCLC.

Da det var et observationsstudie, kan man ikke konkludere årsagssammenhæng, og forskerne anerkender, at de ikke kunne tage højde for intensitet af rygning. Kostoplysningerne blev kun indsamlet én gang, og antallet af kræfttilfælde var relativt lavt.

Forskerne fremhæver dog UPF'ers lave ernæringsmæssige værdi og det høje indhold af salt, sukker og fedt.

"Stigningen i indtaget af UPF'er kan have bidraget til globale stigninger i fedme, hjerte-kar-sygdomme, stofskiftesygdomme, kræft og dødelighed," siger de.

"Industriel forarbejdning ændrer fødevarematricen, påvirker næringsstofoptagelsen og skaber skadelige stoffer," tilføjer de og nævner acrolein, som findes i pølser og karameller, og som også er et giftigt stof i cigaretrøg. Emballage kan også spille en rolle, antyder de.

"Man kan ikke sige, at UPF'er forårsager kræft - det her er observationer, og ikke beviser," siger ernæringsekspert Rob Hobson til The Independent.

Han opfordrer dog alligevel til små ændringer i kosten frem for at dæmonisere enkelte fødevarer.

"Det handler ikke om at være perfekt, men om balance - og om at forstå, hvordan dine madvalg påvirker dit helbred på lang sigt," fortæller han.

Anbefalet til dig