Ramsløg er en populær variant til hvidløget, og når foråret springer ud, bryder de karakteristisk duftende løg op af jordbunden. Men det er vigtigt at kende sine spiselige planter, inden man begiver sig ud med kurven.
"Vi er desværre bekendt med en borger, der ved en fejl plukkede høsttidløs, som ligner ramsløg til en forveksling, og endte på sygehuset," fortæller Bo Levesen fra Vejle Kommunes Natur & Friluftsliv.
Haveaffald slår rødder
Høsttidløs vokser ikke naturligt i skovbunden. Den kommer fra haveaffald, der for et-to år siden blev læsset af i skovbunden i stedet for på genbrugspladsen. I den mellemliggende tid har høsttidløs nået at sætte rødder i skovbunden og har spredt sig.
"Vi har forsøgt at fjerne alle planter og løg, men vi kan desværre ikke garantere, at vi har fået det hele med, så måske spirer den igen," siger Bo Levesen.
Det kan koste menneskeliv
Han kommer af samme årsag med en klokkeklar opfordring til borgerne:
"Vejle Kommune har fire genbrugspladser, der tager gratis imod haveaffald. Vi vil derfor på det kraftigste appellere til, at borgerne bruger de fire pladser til at aflevere deres udtjente planter og havejord i stedet for at efterlade det i skoven. Næste gang kan det måske koste menneskeliv."
FAKTA:
- Høsttidløs og liljekonval er populære haveplanter, der til forveksling ligner ramsløg. Desværre har begge haveplanter en kedelig placering på Giftlinjens Top 10 liste over giftige planter.
- Ramsløg er i øvrigt ikke særligt udbredt i Vejles kommuneskove, men der findes store bestande fx på Trelde Næs.
- Hvis du er på udkig efter ramsløg i de danske skove, er det vigtigste kendetegn duften, som minder om hvidløg. Du kan sikre dig, at du har fat i den rigtige plante ved at nulre bladene og dufte til fingrene. Det er dog meget vigtigt at vaske hænder grundigt, hvis du har fået fingrene i høsttidløs.
- Det er ikke kun høsttidløs, der slår uønskede rødder i kommuneskovene. Japansk pileurt, hybenroser og andre invasive arter spreder sig i skovene og langs strandene, når haveejere vælger at deponere deres haveaffald i naturen i stedet for på genbrugspladserne.