Sådan undgår du at få madforgiftning efter julefrokosten

Af: Mie M.B

|

08/12/2023

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fødevareeksperter kommer her med 6 gode råd

Mest læste i dag

Konfekt, julemad og flot anrettede osteborde er hjørnestenen i enhver julefest. Desværre er der en uheldig bivirkning til disse samkomster, da tilfælde af madforgiftning kan følge i hælene på festlighederne. Mediet Huffpost har konsulteret sig med fødevareeksperterne Jagdish Khubchandani, ekspert inden for folkesundhed ved New Mexico State University, og Trevor Craig, fødevareekspert fra Microbac Laboratories, for at afdække præcis hvilke faktorer man som vært (og gæst) skal være opmærksomme på, hvis man ikke ønsker at hive en fødevarebåren sygdom med hjem fra festen.

  1. Mennesket kan ikke afgøre, om maden er dårlig

Selvom mad kan se, smage og lugte fint, kan det stadig være inficeret med bakterier, der kan forårsage sygdom. Chips og andre ikke-fordærvelige fødevarer opbevaret ved stuetemperatur er dog i lav risikogruppe. Dog bør snacks serveres enten først eller sidst i løbet festen og derefter pakkes væk igen.

  1. Hver skål skal have eget bestik

For at mindske risikoen for krydskontaminering skal hver skål have sit eget serveringsredskab. 

  1. God hygiejne, så få hænder som muligt

Det er også vigtigt at vaske hænderne før håndtering af mad, og antallet af personer, der håndterer mad, bør begrænses.

  1. Maden skal tilberedes ordentligt

For at undgå bakterievækst skal fødevarer opretholde en intern temperatur mellem 62 til 73 grader ifølge vejledningen fra United States Department of Agriculture. Brug af et termometer er en simpel måde at sikre, at maden opnår den nødvendige temperatur.

Kød, kylling, kalkun, skaldyr og æg skal dog koges ved en tilstrækkelig høj temperatur for at dræbe bakterier, rådgiver Darin Detwiler, formand for National Environmental Health Association's Food Safety Program.

  1. Ældre og børn serveres først

Når man serverer maden, bør sårbare gæster som børn under 5 år, ældre, personer med nedsat immunforsvar og gravide prioriteres, da maden ved servering har den mest optimale temperatur og dermed mindre risici for bakterier.

  1. Overvej kritisk hvilke rester du ønsker at gemme

Det anbefales som udgangspunkt at kassere resterne, da nogle bakterier producerer toksiner, som madlavning ikke fjerner. Hvis resterne gemmes, skal de opbevares i forsvarlig emballage i køleskabet i højst tre til fire dage. Frosne rester kan opbevares i op til seks måneder.

Anbefalet til dig