Kvinders rettigheder truet i Irak – seksuel lavalder kan sænkes til 9 år

Af: Alberte B. C.

|

11/11/2024

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nyt lovforslag sænker seksuel lavalder til 9 år i Irak

Lige nu læser andre også

Irak møder voldsom kritik efter, at et nyt lovforslag foreslår at sænke den seksuelle lavalder fra 18 til 9 år.

Lovforslaget er udarbejdet af konservative shiamuslimske partier og blev andenbehandlet i september.

Udover ændringen af den seksuelle lavalder vil forslaget også begrænse kvinders ret til skilsmisse, arv og forældremyndighed.

Lovforslaget har vakt opsigt og bekymring både inden for og uden for Iraks grænser.

Med en stram fortolkning af islamisk lov ønsker initiativtagerne bag forslaget at beskytte unge piger mod "umoralske forhold."

Men ifølge Helle Lykke Nielsen, lektor ved Mellemøststudier på Syddansk Universitet, risikerer den nye lovgivning i stedet at udsætte unge piger for alvorlige overgreb og tab af rettigheder.

Det skriver TV 2.

"De bliver endnu mere sårbare,” forklarer Nielsen og tilføjer, at piger kan blive udsat for kontrol og pres fra svigerfamilier fra en meget ung alder.

Dette er en markant ændring fra den nuværende lov, der har givet mulighed for beskyttelse gennem det juridiske system.

Den aktuelle politiske situation i Irak står i kontrast til 1959, hvor landets lovgivning om personlig status blev betragtet som en af de mest progressive i Mellemøsten.

I dag er Irak præget af konflikt og intern splittelse, som opstod efter Saddam Husseins fald.

I det magttomrum har traditionelle shiamuslimske grupper fået større indflydelse, og det er disse grupper, der nu driver forslaget om ændring af lov 188, som handler om personlige rettigheder og beskyttelse.

Europa-Parlamentet har også reageret skarpt på udviklingen i Irak.

I en erklæring fra oktober opfordrede parlamentet den irakiske regering til straks at afvise lovændringen, da den vurderes at krænke Iraks internationale forpligtelser, særligt med hensyn til kvinders rettigheder.

Det fremgår også, at en vedtagelse af loven kan få alvorlige konsekvenser for Iraks forhold til omverdenen, herunder potentielle sanktioner og tilbageholdelse af økonomisk bistand.

Anbefalet til dig