Hvis du nogensinde har undret sig over, hvorfor din urin af og til er gul, så er du helt sikkert ikke den eneste.
Hemmeligheden bag urinens gule farve er der ikke mange, der kender til, selvom den egentlig har været fremme længe.
I 2016 lavede TV 2 via Videnskab.dk en artikel omkring emnet, som stadig vækker spekulation rundt omkring i det danske land.
Men hvad er den egentlige årsag til denne farveændring?
Videnskab.dk har undersøgt dette emne nærmere, og det viser sig, at urinens farve ikke er et direkte resultat af den mad, vi spiser.
I stedet er det et biprodukt af de røde blodlegemers nedbrydning. Denne proces foregår i leveren, milten eller i knoglemarven, hvor røde blodlegemer typisk nedbrydes efter omkring 120 dage.
Når blodlegemerne nedbrydes, bliver en del af dem, der er kendt som hæmoglobin, ødelagt.
Heri ligger hæm-gruppen, som er afgørende for at binde ilt til blodlegemerne. Under nedbrydningsprocessen bliver hæm-gruppen lavet om til bilirubin, som er et gulorange farvestof, der spiller en vigtig rolle i farvningen af både urin og afføring.
“I tarmen omdannes bilirubin til urobilinogen ved hjælp af tarmbakterier, hvoraf en del optages igen, omdannes til urobilin og udskilles gennem nyrerne og farver urinen gul. Det urobilinogen, der ikke optages, bliver omdannet til farvede pigmenter, udskilles med afføring og gør det brunt”, lyder det fra Max Salomonsson, der er lektor i nyrernes fysiologi ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, til videnskab.dk.
Urinens farve kan også fungere som en indikator for vores hydreringsniveau - især i varmere perioder som foråret.