Hvis du spiser rigtigt, så kan du faktisk nedbringe din risiko for at blive ramt af demens.
Lige nu læser andre
Kost kan være nøglen til at forebygge flere typer sygdomme. Når det kommer til hjernen, findes der flere næringsstoffer, som kan hjælpe kroppen med at beskytte sig mod forskellige problemer, såsom demens. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man spiser.
Parade har med en række neurologer, der har forklaret, hvilke fordele visse fødevarer kan have for hjernens sundhed og forebyggelse af demens. Her kan du se, hvad du bør spise mere af for at få de ønskede fordele.
“En stor del af risikoen for demens er relateret til faktorer, der i høj grad kan påvirkes af kosten, såsom kolesterolniveauer, diabetesdiagnoser, forhøjet blodtryk og overvægt,” forklarer lægen Greg Cooper.
“En god kost, – især en der er baseret på grøntsager, frugt og uforarbejdede fødevarer – kan reducere risikoen for demens.”
“Den mest almindelige årsag til demens er Alzheimers sygdom, men der findes også andre årsager, som vaskulær demens og demens med Lewy-legemer.”
Læs også
Ud over regelmæssig motion og tilstrækkelig søvn kan kosten altså spille en afgørende rolle, skriver Notícias ao Minuto.
Se her, hvad du bør spise oftere for at forebygge demens
1. Laks
“Det er en fed fisk med lavt kviksølvindhold og rigt på omega-3. Fisk er en grundsten i middelhavskosten, som ser ud til at mindske risikoen for demens. Selvom omega-3 ofte forbindes med at forebygge demens, mindsker indtagelse af vitaminet ikke nødvendigvis risikoen alene,” siger Carolyn Fredericks.
2. Grønne bladgrøntsager
Læs også
“De kan hjælpe med at reducere risikoen for demens – sandsynligvis fordi de er rige på vitaminer som K-vitamin og folinsyre, som beskytter hjernen. Jeg prøver selv at spise mindst én portion om dagen, og ofte som salat eller retter med spinat,” lyder det.
3. Blåbær
“De kan bidrage til sunde hjerneceller. De understøtter hjernens sundhed. Lav smoothies med masser af frugt som blåbær og grøntsager efter hård konditionstræning,” siger Fredericks.
4. Protein
“En proteinrig kost kan mindske risikoen for demens – især hos kvinder i middelalderen og ældre. Det er vigtigt at få nok protein for at bevare muskelmassen og fremme knoglesundhed, så man kan opretholde en fysisk aktiv livsstil,” siger Greg Cooper.
Læs også
5. Havregryn
“For at starte dagen sundt for hjernen spiser jeg havregryn til morgenmad, da fuldkorn anbefales dagligt i kosten. For at fremme hjernens sundhed bør man mindske saltindtaget og forbedre hjertekarfunktionen,” fortsætter han.
6. Bønner
“Du bør spise mindst fire portioner om ugen. Det er den anbefalede mængde,” lyder det også fra eksperten.
7. Olivenolie
Læs også
“En anden enkel måde at få sunde fødevarer ind i kosten på er at bruge olivenolie som din primære fedtkilde i madlavningen. Undgå så vidt muligt smør og margarine,” runder han af.