Dette land slår trist rekord: Højeste ledighed i 10 år

26/04/2024

Liva Høyberg

Foto: Shutterstock
Arbejdsmarkedsanalytiker påpeger: På trods af at arbejdsmarkedet forblev stabilt sidste år, vil konsekvenserne af den økonomiske krise kunne mærkes i år.

Mest læste i dag

Arbejdsmarkedsanalytiker påpeger, at selvom arbejdsmarkedet forblev stabilt sidste år på trods af en mild recession, så vil konsekvenserne af den økonomiske krise kunne mærkes i år.

Derfor vil ét særligt land slå sin egen triste rekord, nemlig højeste ledighed i 10 år.

Det skriver B.T

Ifølge en ny rapport fra Det Tyske Økonomiske Institut (IW) i Köln forventes ledigheden i Tyskland at nå op på 2,8 millioner mennesker i løbet af 2024, hvilket er det højeste niveau siden 2015 og svarer til en ledighedsprocent på seks.

Dét tal står i skarp kontrast til Danmarks ledighed på 2,9 procent, hvilket i marts måned udgjorde i alt 86.429 personer.

Selvom den tyske arbejdsløshed ser ud til at stige, er den nuværende situation stadig bedre end i 2005, hvor 4,9 millioner var uden job, og Tyskland blev kaldt "Europas syge mand" på grund af landets økonomiske vanskeligheder.

Arbejdsmarkedsanalytiker Holger Schäfer fra IW kommenterer, at arbejdsmarkedet i Tyskland sidste år viste stabilitet trods en mild recession, men at man i år tydeligere vil kunne mærke de økonomiske krisetiders konsekvenser. Schäfer tilføjer, at der ikke er udsigt til bedring dette år, idet antallet af ledige stillinger i marts faldt til det laveste i fem år.

Prognoser fra andre førende økonomiske institutter i Tyskland forudser en ledighed på 5,8 procent i år og 5,5 procent i 2025, hvilket vil svare til cirka 2,7 millioner arbejdsløse. Selvom Tysklands bruttonationalprodukt faldt med 0,3 procent i 2023, faldt ledigheden med 340.000 personer, svarende til omkring 0,7 procent.

Sidste års fald i arbejdsløshed tilskrives, ifølge rapporten, en strategi, hvor virksomhederne har ansat eller fastholdt specialiseret arbejdskraft, selv uden akut behov, af frygt for fremtidige mangler.

Den tilgang kan dog kun opretholdes i en begrænset tidsperiode, da en vedvarende svag økonomisk udvikling vil tvinge arbejdsmarkedet til at tilpasse sig, og dermed underminere virksomhedernes konkurrenceevne, afslutter Schäfer.

Anbefalet til dig