Ekstraregning på vej til 400.000 danskere

26/07/2022

Thea Andersen

Foto: Shutterstock
"Grotesk" fejl i de nye ejendomsvurderinger giver ekstraregning til 400.000 danskere.

Mest læste i dag

Priserne på alt lige fra fødevarer til gas stiger med lynets hast. I juni måned var priserne på 8,2 procent højere i forhold til samme måned året før.

Det er et udtryk for en inflation, som sjældent ses i så slem grad. Faktisk har en hel generation aldrig oplevet en så høj inflation. Den er nemlig ikke set højere i Danmark siden februar 1983.

Og ikke nok med det, så er der en ekstraregning på vej til 400.000 danskere. Helt konkret er der tale om de boligejere, der fyrer med gas.

Det viser sig nemlig, at et gasfyr trækker opad i de nye ejendomsvurderinger, selvom et politisk flertal har besluttet at skrue op for produktion af grøn energi og udfase naturgas.

Ifølge Vurderingsstyrelsen skyldes det, at der tages udgangspunkt i den 1. januar 2020.

Det skriver Berlingske.

Mens gasfyr trækker opad i de nye ejendomsvurderinger, så trækker de mere klimavenlige opvarmningskilder, herunder varmepumper, nedad. Det viser beregningen af de nye ejendomsvurderinger ifølge B.T.

Vurderingsstyrelsen, der har til opgave at sikre, at alle boligejere får en mere retvisende og gennemskuelig ejendomsvurdering, bekræfter over for Berlingske, at det forholder sig sådan.

"Værdien af ejendomme, der opvarmes med varmepumper og jordvarme, vurderes således lavere end ejendomme, der opvarmes med for eksempel et gasfyr," skriver Vurderingsstyrelsen til mediet.

Den lave vurdering af de mere klimavenlige opvarmningskilder skyldes ifølge Vurderingsstyrelsen, at de sættes i samme kategori som gammeldags elvarme.

Styrelsen skriver til Berlingske, at da både varmepumper og traditionel elvarme anvender el som opvarmningsmiddel, så er der ikke differentieret mellem de to varmekilder i den statistiske model.

Længe undervejs

De nye ejendomsvurderinger har været længe undervejs, men i oktober 2021 lykkedes det Vurderingsstyrelsen at udsende de første 50.000 af flere end 1,7 millioner ejendomsvurderinger til danske boligejere. Det skriver Videncentret Bolius.

Ifølge B.T. er vurderinger baseret på registrerede salg af ejerboliger i perioden fra den 1. januar 2014 til den 31. december 2019. De tager udgangspunkt i de registrerede oplysninger for ejendommen på vurderingsterminen i januar 2020 og salgspriser for reference ejendomme i området.

Det betyder, at værdien af ejendommen er fastsat ud fra flere parametre. Heriblandt den varmeinstallation og opvarmningskilde for boligen, som er registreret i Bolig- og Bygningsregistret, sammen med den registrerede varmeinstallation og opvarmningsmiddel for reference ejendommene.

Anbefalet til dig