Elever fra HF Imagine i Thy har fået en noget anderledes aktivitet på skemaet. Skolen har valgt at tage aktiv del i et ambitiøst naturgenopretningsprojekt, der sigter mod at genskabe det oprindelige landskab i dele af Nystrup Klitplantage syd for Klitmøller. Denne indsats er en del af det større EU-finansierede SUPERB projekt, som gennem innovationsprogrammet Horizon 2020, støtter genoprettelsen af naturlige habitater i Europa. Det skriver TVMidtvest.
Projektets fokus er at rulle naturen tilbage til før sandflugtsbekæmpelsen i 1800-tallet, hvor skovene i Thy området blev domineret af ikke-hjemmehørende træarter som klitfyr. Disse træer blev oprindeligt plantet for at dæmme op for sandflugt, men nu er tiden kommet til at genetablere områdets naturlige biodiversitet.
Morgan Sønnichsen, en af de deltagende HF-elever, udtrykker stor tilfredshed med at kunne bidrage til noget så meningsfuldt: "Det er en skoledag med rigtig meget mening. Det gør en forskel," siger han begejstret. Elevernes indsats har blandt andet omfattet fældning af nåletræer og kontrollerede afbrændinger, der ikke blot fremskynder træernes aldring, men også tiltrækker nye insektarter til området.
Indsatsen for at genoprette den oprindelige natur omfatter også genintroduktion af hjemmehørende træarter og restaurering af naturlige vandforhold ved at lukke for eksisterende drænsystemer. Malthe Barnkob Lehrmann fra Naturstyrelsen, der har været med til at involvere eleverne i projektet, understreger vigtigheden af lokal deltagelse: "Når vi laver store projekter, er det vigtigt, at de lokale er med i projektet," forklarer han.
Projektet omfatter ikke kun Nystrup Klitplantage, men også andre lokationer som Hjardemål Klit, Kronens Hede, og Tvorup. Disse bestræbelser på naturgenopretning i Thy er blot en del af en større indsats, hvor også projekter fra Nordsjælland er inkluderet i SUPERB initiativet, hvilket vidner om en landsdækkende indsats for at genoprette og bevare Danmarks unikke naturlandskaber.