Hænger i en tynd tråd: Så meget koster det at redde Coop

18/04/2024

Liva Høyberg

Foto: Shutterstock
De økonomiske aspekter af planen, som Coop præsenterede sidste uge for at sikre ny kapital, peger på en virksomhed i dyb krise.

Mest læste i dag

Når Coops landsråd samles i Middelfart denne fredag, står det klart, at de to millioner medlemmer skal beslutte, om de vil overdrage kontrollen med dagligvarekoncernen til OK, under markant pres.

De økonomiske aspekter af planen, som Coop præsenterede sidste uge for at sikre ny kapital, peger på en virksomhed i dyb krise.

Det skriver Finans

Det er svært at se andre investorer end OK, der vil træde til, ifølge vurderingen fra to virksomhedsmæglere.

Indtil nu har Coop Danmark været 100% ejet af andelsselskabet Coop a.m.b.a., der sidste år værdisatte Coop Danmark til 3 milliarder kroner.

I den nye aftale med OK indskyder Coop a.m.b.a. næsten en milliard kroner, mens OK bidrager med 700 millioner kroner. Trods dette ender OK med at eje 50 procent af aktierne og to tredjedele af stemmerne. 

Men Coop a.m.b.a. har ikke umiddelbart den nødvendige milliard og skal derfor sælge Coop Bank, afskrive et tilgodehavende på 350 millioner kroner, og desuden overdrage hotellet og konferencecentret Severin i Middelfart til Coop Danmark.

"Det at man er nødsaget til at eftergive gæld, viser at situationen er alvorlig," udtaler Frederik Aakard, partner i Dema Partners. "Det antyder, at virksomhedens værdi er meget lav, muligvis nær nul." tilføjer han, og bemærker at OK ser ud til at være et godt, om end eneste, match for Coop.

OKs investering betragtes som et defensivt træk for at beskytte virksomhedens distributionsnet, da OKs tankstationer ofte er placeret ved Coops butikker.

"Det er ikke mange, der har modet og viljen til at investere i en sådan situation. Detailhandel er svært, og denne sag er exceptionelt vanskelig. "Du vil ikke finde klassiske private equity-fonde, der vil investere," påpeger han.

Jacob Fisker, ejer af Virksomhedsmægleren, tilføjer: "Der har sandsynligvis været stor villighed til forhandling fra Coops side, da virksomheden har haft en mere idealistisk drift end andre, hvilket begrænser mulighederne for at rejse kapital eller udforske strategiske alternativer."

Coop a.m.b.a.’s evne til at opfylde kapital forpligtelserne afhænger nu af salget af Coop Bank, en proces der er igangværende.

Jens Juul Nielsen, informationsdirektør hos Coop, afviser dog, at virksomheden er værdiløs: "At nogen er villige til at investere 2 milliarder kroner i selskabet viser, at Coop Danmark har værdi. Men det er de nye penge, der afgør ejerfordelingen."

Det er også aftalt, at OK køber 2. etape af ejendomsprojektet Coop-byen i Albertslund fra Coop Danmark for 565 millioner kroner.

OK har ikke yderligere kommentarer til aftalen.

Anbefalet til dig