Højeste inflationsstigning i 8 måneder: Sådan skal du forholde dig

Af: Liva H.

|

10/06/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge Danmarks Statistiks data, er inflationen steget markant.

Lige nu læser andre også

Ifølge de nyeste data fra Danmarks Statistik oplever Danmark en markant stigning i inflationen. Denne økonomiske udvikling kan vække bekymring blandt forbrugere og give anledning til mange overvejelser.

Men der er en helt særlig årsag til denne tendens.

Det skriver Euroinvestor

Årsagen til denne stigning

Årsagen til den stigende inflation skyldes primært stigninger i elektricitetspriserne.

Kerneinflationen, som udelukker energi- og fødevarepriser, viser også en mindre, men markant stigning ifølge dataene.

Ifølge Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen, stjæler dette dog rampelyset fra en helt anden vinkel.

"Stigningen var forventet og endte endda med at blive lavere end de forventede 2,5 procent," udtaler Louise og tilføjer:

"Den primære årsag til inflationsstigningen er af teknisk karakter og skyldes, at reduktionen i elafgiften fra første halvår sidste år nu ikke længere er med i tallene. Da inflation måles som årlig vækst, resulterer det i et betydeligt spring opad. Ser vi på den sæsonkorrigerede månedsvækst i priserne, er billedet helt anderledes, med et fald i priserne på 0,1 procent."

Sådan har det udviklet sig og dét betyder det

I maj nåede inflationen op på 2,2 procent, sammenlignet med 0,8 procent i april.

Denne udvikling skyldes højere elpriser. Kerneinflationen forblev på 1,5 fra april til maj. Dette er således første gang, at inflationen har været så markant stigende i otte måneder. Til trods for stigningen er der dog ikke grund til bekymring, og situationen beskriver hun som et 'beskedent prispres', der er nemlig også visse fordele.

Det er nemlig positivt for danske forbrugere, da lønvæksten ligger på omkring 4-5 procent, hvilket betyder, at danskernes købekraft er forbedret betydeligt de seneste år. Dette er tilfældet, selvom man endnu ikke har indhentet den realløn, vi så i 2022. Men vi er godt på vej.

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen bør denne udvikling føre til højere privatforbrug på trods af danskernes tilbageholdenhed med at bruge penge.

Anbefalet til dig