Kunderne flygter fra tøjgigant: Hvad sker der Zalando?

Af: Liva Høyberg

|

07/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Virksomheden, der er baseret i Tyskland, tilbyder et bredt udvalg af tøj og sko til alle smagsretninger og størrelser, men har alligevel måtte notere en tilbagegang i kundeskaren i det forløbne år. Så hvad er lige gået galt?

Mest læste i dag

Onlinehandelsplatformen Zalando, som er en af Europas førende forhandlere med en kundebase på næsten 50 millioner europæere, har oplevet en nedgang i antallet af aktive kunder og ordrer over de seneste tolv måneder.

Virksomheden, der er baseret i Tyskland, tilbyder et bredt udvalg af tøj og sko til alle smagsretninger og størrelser, men har alligevel måtte notere en tilbagegang i kundeskaren i det forløbne år.

Så hvad er der lige sket?

Det skriver B.T

Denne udvikling er blevet synliggjort i virksomhedens regnskab for årets første kvartal, som blev offentliggjort tirsdag morgen.

Markant tilbagegang

Her fremgik det, at antallet af aktive kunder, defineret som personer der har foretaget et køb inden for det sidste år, er faldet til 49,5 millioner, hvilket er et fald på 1,7 millioner i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Ligeledes er antallet af ordrer reduceret fra 56,7 millioner til 55,2 millioner. På trods af dette fald i ordrer, er den gennemsnitlige værdi af indkøbskurven dog steget fra 57,3 euro til 60,4 euro, hvilket har medført en samlet omsætningsvækst på 1,3 procent til næsten 3,3 milliarder euro.

Driftsresultatet før renter og skat har også vist en positiv udvikling og beløb sig til 28,3 millioner euro i kvartalet, en markant forbedring i forhold til samme kvartal året før, hvor driftsresultatet viste et underskud på 700.000 euro.

Dette fald kan muligvis skyldes at kunderne foretrækker de nye populære onlinebutikker: Temu og Shein.

To førende onlinebutikker fra Kina dominerer markedet

Temu og Shein har begge markeret sig stærkt i den globale mode- og e-handelsbranche ved at forbinde kinesisk produktion direkte med vestlige forbrugere, primært gennem online platforme.

Med andre ord er det både nemt og billigt.

Temu, en datterselskab til det kinesiske e-handelsgigant Pinduoduo, blev lanceret i USA i 2022 og udvidede hurtigt til udvalgte europæiske lande i 2023.

Temu tilbyder et bredt udvalg af produkter, ofte til priser, der er betydeligt lavere end dem, man finder på platforme som Amazon. Temu blev populær for sine store rabatter og strategisk brug af rabatkoder og gratis tilbud.

Shein udmærker sig inden for hurtig mode ved at anvende en unik forretningsmodel, der integrerer tæt med små tøjfabrikker i Kina. Det gør det muligt for Shein at reagere hurtigt på de nyeste modetrends ved at producere små partier af tøj og skalere succesfulde designs op.

Shein overgik 24 milliarder dollars i omsætning og overgik større detailhandlere som H&M og Zara tilsammen.

Shein er kendt for sin evne til hurtigt at levere nye designs, idet tusindvis af nye varer tilføjes til deres app dagligt.

Begge virksomheder bruger avancerede dataanalyser og software til at tilpasse deres tilbud til forbrugernes efterspørgsel, selvom de fortsat står over for udfordringer relateret til produktkvalitet og etiske bekymringer.

Anbefalet til dig