Organisation kritiserer regeringen: Et 'bureaukratisk tomrum'

Af: Liva Høyberg

|

06/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fagfolk og organisationer har udtrykt bekymring over, at regeringen tøver med at reformere og forbedre støtten til anbragte børn. Politikere er enige i kritikken.

Mest læste i dag

Fagfolk og organisationer har udtrykt bekymring over, at regeringen tøver med at reformere og forbedre støtten til anbragte børn. Politikere er enige i kritikken.

Kritikken lyder skarpt fra flere organisationer, der påpeger, at alt for mange anbragte børn bliver svigtet, når de fylder 18 år, fordi overgangen til voksenlivet ikke sikres tilstrækkeligt.

Et 'bureaukratisk tomrum'

Børns Vilkår og Dansk Socialrådgiverforening mener, at anbragte børn efterlades i et 'bureaukratisk tomrum' uden tilstrækkelig hjælp i overgangen fra barn til voksen.

Anne Kappelgaard Bove fra Børns Vilkår påpeger, at økonomiske overvejelser ofte spiller en stor rolle, når det kommer til afslag på såkaldt ungestøtte.

Når en anbragt ung nærmer sig 17,5 år, skal det vurderes, om vedkommende kan modtage ungestøtte, som er kommunens tilbud om fortsat støtte frem til den unge fylder 23 år.

Denne støtte tildeles kun, hvis en sagsbehandler vurderer, at den unge har udsigt til positiv udvikling, for eksempel gennem uddannelse eller job.

Få får støtte

Desværre modtager kun halvdelen af alle anbragte denne støtte, hvilket er alt for lidt ifølge organisationerne.

"Det største problem er, at for få får ungestøtte. Alle – også anbragte – har brug for en tryg overgang til voksenlivet, som kræver støtte fra voksne," siger Anne Kappelgaard Bove.

Hun understreger, at støtten blandt andet ligger i hjælp til uddannelse, daglige rutiner som at stå op om morgenen, lave aftensmad og håndtere livets udfordringer.

Anne Kappelgaard Bove kritiserer det stærkt, at anbragte unge fratages en så essentiel mulighed for støtte, som er afgørende for et godt børne- og ungeliv.

Mange unge anbragte har en opvækst og et anbringelsesforløb, der giver dem dårligere forudsætninger for at klare sig selv, hvilket gør det urimeligt, at samfundet stiller højere krav til deres selvstændighed end til andre unge.

Ifølge Danmarks Statistik flytter danske unge typisk hjemmefra, når de er 22 år gamle.

"De færreste 18-årige kan klare sig uden voksne. Vi kræver det ikke af vores egne børn, så hvorfor skal det gælde for anbragte, som i forvejen er særligt udsatte?" spørger Anne Kappelgaard Bove retorisk.

Økonomien bestemmer

Både Børns Vilkår og Dansk Socialrådgiverforening peger på, at udover et kasseopdelt og rigidt kommunalt system, spiller økonomien en stor rolle.

"Det er sørgeligt for den enkelte, men også tudetosset set med økonomibrillerne," siger Signe Færch, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Begge organisationer anbefaler, at det er på tide at handle og forbedre situationen, idet de også ser til Norge, hvor alle anbragte unge er berettigede til ungestøtte frem til de fylder 25 år.

De understreger, at manglen på ressourcer og økonomiske hensyn ofte forhindrer, at ungestøtten gives til alle, der søger om den.

Nordisk bror gør det anderledes

Norge har en markant anderledes tilgang til overgangen fra barn til voksen for tidligere anbragte unge. Katrine Iversen påpeger, at i Norge har man siden 2009 garanteret alle tidligere anbragte unge ret til ungestøtte indtil de fylder 25 år.

I det norske system er det op til sagsbehandleren at begrunde, hvis støtten bør ophøre, når den unge fylder 18 år, og en sådan beslutning skal altid tage udgangspunkt i, hvad der er bedst for den unge.

Dette står i skarp kontrast til den danske praksis, hvor det påhviler sagsbehandleren at argumentere for tildeling af ungestøtte baseret på en forholdsvis bred og vagt defineret målgruppebeskrivelse.

Katrine Iversen fremhæver også norsk forskning, der understøtter, at anbringelse fortsat er den mest effektive, om end den dyreste, løsning. Forskningen viser dog, at denne investering bærer frugt, idet de unge generelt klarer sig bedre inden for uddannelse, beskæftigelse, økonomi og sundhed.

Tv2 Dokumentarserie

Dokumentarserien 'Pigerne Vi Tabte' kaster et dybtgående og rørende blik på de tragiske skæbner og udfordringer, som unge kvinder står overfor i nutidens samfund.

Serien tager seerne med på en følelsesmæssig rejse gennem personlige historier om ekstreme livsomstændigheder, herunder misbrug, forsømmelse og marginalisering.

Gennem nøje udvalgte interviews, rystende optagelser og dybdegående research, udforsker 'Pigerne Vi Tabte' de komplekse faktorer, der bidrager til disse unge kvinders vanskeligheder, og stiller skarpt på de samfundsmæssige og systemiske fejl, der ofte lader dem i stikken.

Du kan se 'Pigerne vi tabte', TV 2 Echo og TV 2 Play.

Anbefalet til dig