Nyheder24.dk
Forside Mad Undersøgelse viser: Derfor er ultraforarbejdet mad særligt risikabelt for mænd

Undersøgelse viser: Derfor er ultraforarbejdet mad særligt risikabelt for mænd

Burgers
Shutterstock.com

Det er ikke nogen hemmelighed, at ultraforarbejdet mad ikke er sundt, men især for mænd er det risikabelt at indtage.

Lige nu læser andre

Sodavand, chips, pølser og kyllingenuggets. Ultraforarbejdede fødevarer kan føre til hjerte-kar-sygdomme, overvægt og forbindes desuden med kræft og tidlig død. Nu har forskere opdaget en ny konsekvens af disse fødevarer, da de også er skadelige for mænds fertilitet.

I dag består en stor del af sortimentet i de danske supermarkeder faktisk af stærkt forarbejdede fødevarer, der har gennemgået komplekse industrielle processer, hvilket omfatter snacks, sodavand og færdigretter.

Ifølge forskningen er det problematisk, da denne type mad øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og endda for tidlig død. Det viser sig nu, at det er endnu mere skadeligt end først antaget, da ultraforarbejdede fødevarer sidste år blev forbundet med mindst 32 forskellige sygdomme.

Skader også reproduktionsevnen

Franske forskere har nu vist, at disse produkter – selv ved samme kalorieindtag – ikke kun er skadelige for vægten, men også for mænds forplantningsevne. Det skriver Metro.

Læs også

Et hold fra det franske nationale center for videnskabelig forskning (CNRS) udsatte en gruppe mænd mellem 20 og 35 år for to diæter med samme antal kalorier. Resultaterne er bekymrende, skriver avisen Le Figaro.

Forskerne konkluderer, at selv når kalorieindtaget er det samme, har ultraforarbejdede fødevarer en negativ effekt på sædkvaliteten hos mænd.

I forsøget fulgte 43 raske mænd mellem 20 og 35 år to forskellige kostplaner med identisk kalorieindhold. Måltiderne blev leveret direkte til deres hjem.

I den første kost kom 77 procent af kalorierne fra ultraforarbejdede fødevarer. I den anden kost kom 66 procent af kalorierne fra uforarbejdede produkter som frugt, grøntsager og fuldkorn.

Deltagerne fulgte hver kost i tre uger, og de havde tre måneders pause imellem, hvor de vendte tilbage til deres normale kost. Denne bestod i gennemsnit af 51 procent ultraforarbejdede fødevarer.

Læs også

Under forsøget blev der regelmæssigt taget blodprøver, analyseret sædkvalitet og målt kropsvægt og fedtprocent.

Resultaterne er ifølge forskerne alarmerende. Den industrielle kost førte til en gennemsnitlig vægtøgning på 1,4 kg i forhold til den uforarbejdede kost – primært på grund af øget fedtmasse.

“Disse fødevarer er fattige på næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Deres ernæringsprofil er markant ringere, hvilket kan forklare vægtøgningen,” forklarer Mathilde Touvier, forskningsdirektør i ernæringsepidemiologi ved Inserm.

Fald i hormoner der regulerer sædproduktion

En kost rig på ultraforarbejdede fødevarer førte desuden hos de fleste deltagere til et fald i FSH, som er det hormon der stimulerer sædproduktionen, samt i testosteron, som er afgørende for mænds fertilitet.

Læs også

“Vi så også en tendens til mindre bevægelige sædceller. Det er meget sandsynligt, at ultraforarbejdede fødevarer ikke fremmer fertiliteten,” siger forskeren Barrès.

Forsøget omfattede ikke kvinder, da det er langt mere kompliceret at indsamle kvindelige kønsceller. Alligevel vurderer Barrès, at ‘de observerede effekter næppe kun gælder for mænd’.

Forskerne anbefaler både mænd og kvinder at begrænse indtaget af disse fødevarer. Det er dog ikke helt retfærdigt at lægge ansvaret udelukkende hos forbrugerne, da denne type mad ofte indeholder afhængighedsskabende stoffer som sukker og smagsforstærkere, hvilket gør det svært at spise mindre.

Forbrugere kan naturligvis lægge pres på industrien, men ifølge forskerne er det en ‘fælles udfordring’, der bør omsættes til politiske tiltag – f.eks. gennem afgifter eller tydeligere mærkning på emballagen.

Ads by MGDK