Med stigende priser på slik og chokolade har forbrugernes utilfredshed nået nye højder, særligt op til højtider som påsken, hvor lysten til søde sager typisk stiger. Fire uger før påskeferien er butikshylderne allerede fyldt op med påskegodter, men priserne giver anledning til bekymring blandt forbrugerne.
En pakke med tre marcipanpinde fra Nidar kan koste op til 63,90 norske kroner, en pris, der for mange virker uforholdsmæssigt høj.
Tobias Aksdal, en forbruger interviewet af Nettavisen, udtrykker sin frustration over situationen. "Det er fortvivlende," siger han, og beskriver slik som nærmest en luksusvare ved disse priser. Aksdal bemærker specifikt, hvordan prisen på Freias påskeæg med fyld, en personlig favorit, er steget til 59,90 norske kroner i butikkerne. Sidste års sammenligning af priser på påskevarer viste en markant forskel, specielt efter butikkerne indførte særlige tilbud.
Denne prisstigning har tvunget mange forbrugere, inklusive Aksdal, til at overveje deres påskeindkøb nøje. "De her priser er rent bullshit," udtaler han og tilføjer, at han planlægger at udskyde sine indkøb af påskegodter i håb om bedre tilbud nærmere påsken eller endda ugen efter.
Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse, giver sit perspektiv på situationen. Han forklarer, at den indledende høje prisfastsættelse gør værdien af eventuelle tilbud senere i sæsonen endnu mere tiltalende for forbrugerne. Smedshaug tilføjer dog, at det er usandsynligt, at priserne vil falde til sidste års niveau på grund af højere råvarepriser og valutaeffekter.
Det er specielt chokoladeprodukter, der står over for betydelige prisstigninger på grund af rekordhøje kakaopriser og en stigning i sukkerpriserne det seneste år. Disse faktorer kan potentielt påvirke prisfastsættelsen af påskegodter i butikkerne, hvilket gør det endnu vigtigere for forbrugerne at være prisbevidste og eventuelt vente med at foretage deres påskeindkøb i håbet om bedre tilbud.
Rema 1000 Norge bekræfter over for Nettavisen, at de skar priserne på relevante påskevarer sidste år.
- Det gav meget lave priser på visse varer sidste år, som man nu sammenligner med her, siger Line Aarnes, kategori- og indkøbsdirektør i Rema.
Hun ønsker ikke at sige noget om fremtidige priser.
- Det ville være et brud på konkurrenceloven, men kunderne skal være sikre på, at det er hos Rema 1000, de får den laveste slutsum på kassesedlen. Det gælder både på hverdage og omkring helligdage, fastslår Aarnes.