Ny tendens viser sig blandt boligejerne: Der er mange penge at spare

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der kan være mange penge at spare.

Mest læste i dag

Der er mange forskellige årsager til, at vi vælger at renovere vores bolig.

Selvom ikke alle forbedringerne kan ses med det blotte øje, har de fleste af dem det til fælles, at de øger boligens værdi og er med til at nedbringe udgifterne til boligen. 

De seneste år er der dog kommet en større bevidsthed blandt boligejere om, at mindre synlige renoveringer som eksempelvis energi- og klimaforbedringer af hjemmet kan give flere fordele end de mere synlige af slagsen.

Det skriver Gjensidige i en pressemeddelelse.

For Jesper Vejergang Christensen, der er fagchef for bolig i Sparekassen Kronjylland, er der ingen tvivl om, at klimavenlige renoveringer vinder frem i danskernes bevidsthed: 

“Vi oplever en markant stigning i interessen for at energirenovere og har set en fordobling i antallet af vores særlige lån til netop energirenoveringer. Det er lån, hvor man som forbruger får nogle mere gunstige vilkår som en lavere rente. Derved får man færre udgifter i forbindelse med sit lån i forhold til, hvis der var tale om et almindeligt boliglån. Den store stigning i denne type lån viser, at energirenoveringer er blevet attraktivt for mange flere.”  

Komfort og klima bør ikke være modsætninger 

Når danskerne skal renovere, er det dog typisk andre forhold, der står øverst på ønskesedlen end en mere energivenlig bolig.

I en ny undersøgelse fra YouGov, som er lavet for Gjensidige og Sparekassen Kronjylland, svarer syv ud af ti danskere, der enten har renoveret eller ønsker at gøre det inden for de kommende år, at deres motivation for renovering er at forskønne deres bolig.  

Hver anden svarer, at de også gør det for at gøre boligen mere komfortabel at bo i. Omvendt giver blot hver fjerde udtryk for, at de gør det for at opnå en mere energivenlig bolig.  

Men forskønnelse og øget komfort bør ikke stå i modsætning til at gøre boligen mere energivenlig. Sådan lyder det fra skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen. Hun peger på, at mange af de populære forbedringer i boligen, faktisk gør boligen mere energivenlig, samtidig med at den bliver mere komfortabel at bo i.  

“Vælger man at skifte døre, vinduer eller efterisolere sit hus, vil man ofte opleve både store energimæssige fordele, men også et indeklima, der er rarere og sundere at bo i. Derfor synes jeg, at det er vigtigt at tydeliggøre, at energivenlige renoveringer ikke kun gavner klimaet. De er simpelthen med til at gøre boligen til et bedre sted at være - og øger ofte også boligens værdi.”  

Det billede genkender Jesper Vejergang Christensen, der har set nærmere på, hvilke typer af renovationer Sparekassen Kronjyllands kunder typisk låner penge til, når de energirenoverer:  

“Faktisk viser der sig ikke et entydigt billede. Det er både populært at få skiftet vinduer og at efterisolere boligen, men vi ser også mange, der ønsker at skifte boligens varmekilde. Udskiftning af varmekilde kan virkelig være noget, der giver en stor økonomisk gevinst på sigt, både i familiens hverdagsøkonomi, men også i det øjeblik, boligen måske skal sælges. En bolig med lave energiudgifter og en moderne varmekilde er noget, boligkøberne i dag lægger stor vægt på. Så der er mange gode grunde til at give boligen et løft, slutter han.   

Anbefalet til dig