En kolorektalkirurg har afsløret, hvad hun undgår for at mindske risikoen for at udvikle kræft i en tidlig alder.
Lige nu læser andre
Dr. Karen Zaghiyan fra Californien har delt en video på TikTok, hvor hun delte fem ting, hun holder sig fra, efter at have bemærket en ‘enorm stigning i kræfttilfælde blandt yngre’.
Hendes første råd var at undgå forarbejdet kød som bacon, pepperoni og pålæg. Faktisk anbefaler American Institute of Cancer Research at spise ‘meget lidt eller slet ingen forarbejdet kød’, da det betragtes som kræftfremkaldende, hvilket vil sige, at indtagelse øger kræftrisikoen.
Dette gælder desuden også beef-jerky, pastrami og deslige. Ernæringsekspert Lindsey Wohlford fra MD Anderson Cancer Center forklarede, at forarbejdet kød indeholder store mængder mættet fedt, salt og kemiske tilsætningsstoffer.
“At spise forarbejdet kød regelmæssigt kan føre til vægtøgning og øge risikoen for kræft,” sagde Wohlford ifølge Daily Mail.
Det andet råd fra Dr. Zaghiyan var at undgå forkullet kød, der er tilberedt over åben ild, da dette også kan danne kræftfremkaldende stoffer.
Læs også
“Ved tilberedning over høj varme – især over åben flamme – udsættes man for to primære typer af carcinogener: heterocykliske aromatiske aminer (HCA’er) og polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH’er),” forklarede Columbia University Irving Medical Center.
“Studier viser, at HCA’er og PAH’er kan forårsage ændringer i DNA, som kan øge kræftrisikoen.”
Derefter rettede Dr. Zaghiyan fokus mod antibiotika og advarede imod at tage dem for mindre infektioner og forkølelser.
I 2019 advarede en undersøgelse fra Johns Hopkins mod overforbrug af antibiotika og beskrev, at selv én unødvendig kur kunne øge risikoen for tarmkræft.
Studiet understregede ‘vigtigheden af ansvarlig brug af antibiotika’, herunder ‘ikke at behandle almindelige virusinfektioner med antibiotika, at bruge dem i kortest mulige periode og at vælge målrettede antibiotika frem for bredspektrede’.
Læs også
Forskningen konkluderede, at forkert brug af antibiotika ‘kan medføre betydelige bivirkninger, herunder udvikling af kroniske sygdomme’.
Næste punkt var at undgå ‘ultraforarbejdede fødevarer’, herunder kager og snacks.
En undersøgelse fra 2023 om ultraforarbejdede fødevarer (UPF’er), der var delvist finansieret af World Cancer Research Fund, fandt, at blot en stigning på 10 procent i indtaget af UPF’er var forbundet med en øget forekomst af kræft generelt. Det gjaldt især for bryst- og æggestokkræft.
Dr. Zaghiyans femte råd var tilsyneladende det mest kontroversielle, da hun opfordrede folk til at undgå mundskyl baseret på alkohol.
Flere eksperter siger, at bekymringen skyldes den kræftfremkaldende aktivitet fra acetaldehyd – et biprodukt af alkohol – som muligvis kan være forbundet med øget risiko for kræft i mundhulen og svælget.
Læs også
Dog har mange studier påpeget, at der ikke findes tilstrækkelig dokumentation for, at alkoholbaseret mundskyl direkte kan forårsage kræft.
Overordnet anbefaler Dr. Zaghiyan, at alle passer på tarmen ved at spise fiberrige og uforarbejdede fødevarer og blive screenet for kolorektalkræft for at reducere den samlede risiko.